Kamratstöd i grupp – en värdefull insats vid NPF

Två ungdomar samtalar vid ett bord i ett ljust rum.
Psykologen Mira Öhman och hennes kollegor leder kamratstödsgrupper för barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Hon hoppas att fler ska våga anmäla sig till grupperna som kan ordnas enligt efterfrågan.

Att delta i en kamratstödsgrupp med psykoedukativa inslag kan vara ett stort stöd för barn och unga med neuropsykiatriska utmaningar. Hit hör bland annat svårigheter med koncentration, planering, känsloreglering, stresshantering och utmaningar med relationer.

Folkhälsan erbjuder kamratstödsgrupper för barn och unga med NPF, alltså neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som till exempel adhd och autismspektrumtillstånd. Också de som saknar diagnos men har drag av NPF är välkomna att delta i kamratstödsgrupperna.

Kamratstödsgrupper har visat sig vara ett effektivt sätt att stärka barn och unga i deras vardag.

–  Att möta andra i samma situation kan vara väldigt stärkande. Särskilt under tonåren är känslan av samhörighet extra viktig. Gruppstödet ger en trygghet i och en insikt om att man inte är ensam, säger Folkhälsans psykolog Mira Öhman.

– De har varit så fint att se hur gruppens kraft växer när tryggheten ökar och deltagarna börjar stötta och peppa varandra med tips och råd. Det är ett stöd av en annan karaktär än det vi professionella kan ge, säger Öhman.

Det psykoedukativa uteblir ofta

Särskilt värdefulla är kamratstödsgrupper som leds av professionella och innehåller så kallade psykoedukativa inslag, där deltagarna får kunskap om sin diagnos och utmaningarna med den samt strategier för att hantera vardagen.

– Tyvärr är det vanligt att unga och unga vuxna får en diagnos och medicinering men blir utan stöd för att förstå sin funktionsnedsättning och utveckla strategier för vardagen, säger Öhman.

Det här vill Folkhälsan åtgärda.

Det psykoedukativa stödet i kamratstödsgrupperna anpassas alltid till deltagarnas nivå. I barngrupperna ligger fokus på att väcka barnens nyfikenhet för hur de fungerar och hur de kan påverka sina tankar och sitt beteende. Här läggs mycket fokus på att lyfta fram barnens styrkor, öva samarbete och ha roligt.

I ungdomsgrupperna får deltagarna fundera på hur deras funktionsvariation kan påverka olika delar av livet, såsom kompisrelationer, studier, fritid, hälsa, hem och ekonomi, hälsa. De får även tips om strategier för att klara av sina utmaningar bättre och uppmärksammas på de styrkor som ofta följer med deras neurotyp.

–  En NPF finns med en hela livet och det kan vara bra att vara medveten om att nya utmaningar kan uppstå vid livsförändringar, som när man börjar högstadiet, flyttar hemifrån eller blir förälder. Ofta kopplar man kanske inte de svårigheterna till sin NPF, säger Öhman.

Kamratstödsgrupper för föräldrar på distans

Folkhälsan ordnar också webbaserade kamratstödsgrupper för föräldrar till unga och barn med olika typer av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, eller vid misstankar om sådana.

– Föräldrar till barn med NPF uttrycker ofta en existentiell ensamhet. De känner sig ensamma i sin situation och upplever att andra inte förstår vad det innebär att ha ett barn med en funktionsnedsättning. De kan få kommenterar om att de borde bli bättre på att sätta gränser eller ha disciplin på barnet, säger Mira Öhman.

I grupperna kan föräldrar dela erfarenheter, ge varandra hopp och utbyta praktiska råd om vardagen och vart man kan vända sig för stöd.

– Om någon kämpar med sitt barns skolgång kan det vara ovärderligt att få stöd av en förälder som tagit sig igenom en liknande situation, säger Öhman.

Grupper kan ordnas enligt efterfrågan

Alla vill kanske inte öppna sig i en kamratstödsgrupp och då kan individuellt stöd vara ett bättre alternativ.

– Allra bäst vore en kombination av individuellt stöd och gruppstöd, säger Mira Öhman.

Det finns också planer på att utvidga stödet till föräldrar med egen NPF, eller till vuxna med NPF, och då ha fokus på strategier för att hantera arbetslivet.

Överlag försöker Folkhälsan arrangera kamratstödsgrupper enligt efterfrågan. Önskar du dig en viss sorts kamratstödsgrupp lönar det sig alltså att ta kontakt.

Text: Hanna Rundell